Overal bezienswaardigheden...

Tal van historische voorwerpen maken deel uit van het restaurant, inclusief diverse bruikleen voorwerpen van het Zaans Museum. Het topstuk is een schilderij uit 1668 ‘De man onder de beer’, dat in het restaurant hangt. Op verschillende plaatsen – in de gang, en in de grote zaal boven - pronken eeuwenoude tegeltableaus. Zowel boven als beneden zijn zelfs eeuwenoude smuigers (betegelde haarden) te zien.

Een borstbeeld van Michiel de Ruyter staat prominent in het restaurant. En in de Weesmeesterzaal boven het restaurant is zelfs een hele vitrinekast ingeruimd met bijzonder historisch aardewerk, servies en glaswerk. In het Vleethuis hangen aan het plafond diverse gereedschappen van walvisvaarders, zoals een afschrikwekkende zaag en een scheepskatrol, maar ook flensmessen om het spek van de walvis te snijden.

De man onder de beer

(Origineel: A. Tetroe, 1668) De ijsbeer op dit schilderij neemt Jonge Cees te grazen. Niet zomaar een man, maar commandeur van walvisvaarder de Hoop op d’Swarte Walvis. De beer werd uit verveling bejaagd door de bemanning. Toen het dier behoorlijk dood op een ijsschots lag, stapte Jonge Cees erop af.

Maar… de ijsbeer hief zich nog één keer op, om zich op de commandeur te storten. Die overleefde het avontuur ternauwernood. Het verhaal gaat dat het haar van Jonge Cees van schrik van donker op slag spierwit werd. De bemanning stroopte de huid van de beer. Die vacht was daarna nog lange tijd in de Zaanstreek aanwezig...


© D’Swarte Walvis 2020