Onze locatie

De Zaanse Schans

Op slechts een kwartier van het centrum van Amsterdam ligt een van de mooiste en meest historische gebieden van Nederland: de Zaanse Schans. De belangrijkste trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland. Het is een monumentale omgeving, gelegen in een oer-Hollands landschap aan de rivier de Zaan. Dit unieke stukje Nederland is een bijzonder stuk Wereld Erfgoed. En midden in deze monumentale omgeving staat ons restaurant.

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans

Een unieke verzameling historische huizen, schuren en gebouwen. Hier wonen en werken mensen en bevinden zich diverse voorzieningen, veelal in een historische context.

De molens

De molens

Aan oevers van de Zaan staat een prachtige verzameling molens. Het panorama vanaf de brug is wereldberoemd en de meeste molens zijn nog in bedrijf en kunnen worden bezocht.

Historisch Zaandijk

Historisch Zaandijk

De Lagedijk in Zaandijk biedt een prachtige verzameling 17e tot 19e eeuwse koopmanshuizen. Neem vooral in de zomer het voetveer bij de Zaandijker sluis of molen de Bonte Hen en loop op uw gemak deze ronde van 3 km.

'Vroeger bestaat (niet meer)'

D’Swarte Walvis stamt uit de begintijd van de Zaanse Schans, zo midden jaren zestig van de vorige eeuw. Omdat het een clustering is van drie historische panden, is er weinig aan de buitenkant en de structuur veranderd. Aan het interieur en de kaart daarentegen wel. Ooit begonnen als pannenkoeken-restaurant ontwikkelde het zich, met het oer-Zaanse bedrijf Albert Heijn als eigenaar, tot een van de beste restaurants van Nederland. 

De bijbehorende Michelin-ster is al ruim twintig jaar weg en in 2003 werd D’Swarte Walvis door Albert Heijn verkocht. Deze twee zaken zitten echter nog diep in het collectieve geheugen. Sinds 2003 en na diverse wisselingen, vaart D’Swarte Walvis vanaf 2012 onder de huidige lokale eigenaren weer een stabiele koers. Passend in de tijd, de omgeving en het veelzijdige karakter van D’Swarte Walvis, hebben wij in 2018 onze koers weer wat gewijzigd. D’Swarte Walvis biedt nu de ambiance van vandaag in een prachtige historische setting.

Molens industrie Zaan
Molens industrie Zaan

Onze locatie

De Zaansteek

De Zaanstreek staat bekend als het oudste industriegebied van Europa. De woningen, pakhuizen en molens op de Zaanse Schans, zijn authentieke panden uit de Zaanstreek. Hier stonden honderden molens, op het hoogtepunt rond 1720 waren maar liefst zo’n 600 molens gelijktijdig in gebruik.

Van oudsher zijn de houtverwerkende en voedingsmiddelen-industrie de belangrijkste industrieën van de Zaanstreek. Langs de oevers van de Zaan stonden in de 17e en 18e eeuw weverijen, smederijen en diverse andere verwerkende industrieën (tabak, cacao, papier, verf, kaarsen) maar ook de scheepsbouw en zeevaart waren goed vertegenwoordigd. Bijna ieder dorp in de Zaanstreek deed mee aan de walvisvaart. In 1697 kwamen bijna 80 Groenlandvaarders tegelijkertijd de Zaan op varen, met maar liefst 40.000 vaten walvisspek!

De komst van de stoommachine verdreef de meeste molens uit het landschap. Een 15-tal is echter bewaard gebleven en een deel hiervan is (in bedrijf) te zien op de Zaanse Schans. Ook staan hier nog typische Zaanse huizen: houten huizen in groen en wit.

Onze locatie

Regionale producten

Duurzaamheid en verantwoordelijkheid zijn de laatste jaren uitgegroeid tot essentiële kwaliteitseisen. Weet wat je eet. En wat van dichtbij komt, zonder onnodige tussenhandel, ken je vaak beter. 

Dankzij de eeuwenlange voedselhistorie van de Zaanstreek, is hier van alles te vinden: van koffie, oliën, zaden en mayonaise tot sambal en cacao. Daarnaast verovert lokaal, kleinschalig gebrouwen bier in razend tempo een flinke marktpositie. Zo kopen wij onze bieren van Brouwerij Breugem en Brouwerij Hoop in aan de overkant van de Zaan, in Zaandijk. Maar ook wat van ver komt (bijvoorbeeld wijn), kopen wij dichtbij in.

Onze locatie

Zaans zoet

Lange tijd stonden er allerlei chocoladefabriekjes in de Zaanstreek. De beroemde Verkade-familie maakte hier chocolade en de koetjesrepen kwamen hier vandaan. In de tweede helft van de twintigste eeuw verdween de chocoladeproductie helemaal uit de Zaanstreek, terwijl de cacaofabrieken gestaag bleven produceren. Waarom ruikt de Zaanstreek naar cacao? Bij het CacaoLab van Zaans Gedaan (ook op de Zaanse Schans) kom je dit te weten. Daarmee keert de chocolade terug in de schoot van de cacao-productie.


© D’Swarte Walvis 2020